Det er over leggetid, og jeg sorterer bilder. Mine kjære besteforeldre har ikke helt sansen for å ta vare på gamle ting, deriblant bilder, og jeg grep derfor sjansen for en stund siden, og overtok en liten haug negativer fra bestefar og fremkalte bilder i alle størrelser fra dem begge. Negativene får jeg ikke gjort noe med ennå, men planen er å få dem fremkalt, dersom det ikke blir for dyrt, mens de fremkalte altså er dagens lille prosjekt. Håpet var selvfølgelig å finne fine bilder av bestemor som ung (de fleste bildene er fra hennes ungdomstid), eller kanhende familiebilder, men det er ingen slike bilder i haugen. Det jeg derimot har funnet mye av, er bilder av venner og bilder fra korps- speider- og venneturer, og selv om de ikke har noen åpenbar nytteverdi, åpner de opp et aspekt ved hennes ungdomstid som ville vært utilgjengelig uten dem! For disse bildene sier noe om hvem hun var i vennegjengen, hva de gjorde, hvor de var og hvordan de omgikkes hverandre.

Jeg trodde at man i bestemors ungdom ble konfirmert, og deretter skulle klare seg selv. Lek og tull var det ikke rom for, man skulle tjene til livets opphold, fø en familie og være seriøs. Det er visst bare tull, for bildene viser utkledte ungdommer, klemmende ungdommer, ungdommer på tur i marka, ungdommer som sitter klumpet sammen rundt kafébord og ungdommer som ligger klumpet sammen i telt. Selve begrepet "ungdom" var kanhende ennå ikke introdusert da bildene ble tatt, men de viser like fullt ungdommer. Ungdommelig glede og fellesskap.

Idag ville disse bildene havnet på Facebook, og fotografen ville tagget hver og en av de avbildede. Ble noen glemt, ville andre avbildede fullføre fotografens arbeid, og de som følte at de så spesielt fæle ut, ville fjerne taggen av seg selv. De ville kommentere, fylle ut bakgrunnshistorien og glede seg over anledningen i ettertid. Denne historien mangler bestemors bilder - kun et fåtall av menneskene kan jeg identifisere (bestemor og hennes søsken), og jeg har lite kjennskap til bakgrunnen. Men de sier altså likevel mye om fellesskap, nærhet og trygghet! Ta f.eks. menneskene på bildet til høyre: De har gått opp til en av åsene ved Sætre i Hurum, muligens den såkalte "Sukkertoppen" (eller kan det være Engenekollen? Får spørre bestemor neste gang vi sees!), og i bakgrunnen ser vi Oslofjorden. Jeg antar det er Håøya som ligger "på den andre siden", ettersom gjorden ser så smal ut. Det er fem mennesker med på bildet, så de var minimum seks stykker på tur, sannsynligvis er også fotografen ei jente, så det er en liten jentetur det er snakk om. Det er pent vær, to av jentene har solbriller på, og det er en nydelig stemning over det hele - de er glade, sikkert litt slitne etter klatreturen, og kanskje er det flere på vei opp? (hun helt til venstre ser ikke mot fotografen, men nedover fjellsiden). De fire som sitter holder rundt hverandre og smiler stort, de koser seg virkelig!

 

Konklusjon? Fortiden er ikke nødvendigvis så fjern, for menneskene er de samme!

Dette var virkelig dagens lille høydepunkt!:-)