Jeg begynte så smått med slektsforskning på ungdomsskolen - det var nok i 2004 eller deromkring, og takket være Olav Magne Sundbrei, et prima eksempel på at også inngiftede slektninger er veldig ålreite å ha, kom jeg igang på ordentlig, og satte igang registreringen i Brother's Keeper. Det veldig WIN95-aktige grensesnittet og jeg ble aldri helt venner, og jeg var en tur innom TGN (The Next Generation) før jeg til slutt landet på PhpGedView, som med tiden skiftet navn til WebTrees. Det jeg liker best med denne løsningen, er at databasen min alltid er oppdatert - jeg trenger ikke tenke på å laste opp siste versjon til en database, og alt arbeidet mitt er tilgjengelig for andre som er interessert. Jeg holder meg langt unna  tjenester som Geni og MyHeritage - både fordi jeg synes det er utrolig dumt å ta andres funn for god fisk uten å ha gått dem nærmere etter i sømmene (herlighet, jeg gjør jo feil selv, så jeg vet hvor lite som skal til) og fordi jeg ikke vil at mitt arbeid skal være prisgitt en ekstern tjeneste som er eller kan bli lagt bak en betalingsmur. 

Det sier kanskje seg selv at jeg ikke har vært i stand til å slektsforske like aktivt hele tiden gjennom 15 år, og særlig de siste årene har det vært lite aktivitet - faktisk så lite at jeg lot nettsidene ligge nede en god stund før jeg skjerpet meg og fikk dem opp igjen. Og ja, jeg skammer meg åpenbart! Databasen har også flyttet på seg ved et par anledninger, sist da jeg gikk over fra PhpGedView til WebTrees, men innholdet er for det meste uendret. Det har også vært en egen wiki tilknyttet nettstedet, men på et tidspunkt tok jeg heldigvis til fornuft og aksepterte at det da fikk være måte på hvor mange prosjekter jeg skulle holde på med, og i skrivende stund består nettstedet derfor kun av to deler: disse sidene (enn så lenge bare noen lenker og litt gammelt stoff) og selve databasen, der all moroa er. 

Forfedre.com er ikke en generell database over tilfeldige døde folk, det er en slektsdatabase, og så godt som alle personene i den har en forbindelse til meg, uansett om det er forfedre, etterkommere av forfedre eller inngiftede personer og deres slekt. Innimellom er det også noen som ikke har noe med min familie å gjøre, men jeg tenker som så, at om jeg først har brukt tid på å registrere noen for så å oppdage at jeg har gjort noe feil, så er det jo bedre at andre, som faktisk er i slekt med disse menneskene, skal kunne finne opplysningene jeg har samlet, enn at jeg skal slette dem. Så da henger og dingler de liksom litt for seg selv. Det samme er grunnen til at jeg kan besteforeldrene til en dame som er gift med en forfars stebror i databasen - om jeg kommer over opplysninger mens jeg prøver å få spikret grunnleggende opplysninger om et eller annet vesen som er giftet inn en gang i tiden, og jeg finner flere opplysninger enn jeg var ute etter, registrerer jeg selvfølgelig det, slik at det kanskje kan komme andre til gode.

Og så til denne halvobligatoriske avklaringen av hvem "jeg" er. Jeg er Renate. Jeg er 30 år gammel, fra Oslo, jobber med kundeservice og har en mastergrad i allmenn litteraturvitenskap. Jeg er pensjonert katteoppdretter, har vært nettredaktør hos Norsk Heraldisk Forening og redaktør for Tzarkatten, medlemsbladet for Den Norske Russian Blue Klubben. Og ja, jeg har åpenbart noe aparte interesser. Når jeg ikke er på jobb, syr eller klapper kattene mine, blogger jeg på leselyst.com og digresjonsbloggen.com.